„Filet z karpia zapiekany pod pierzynką śmietanowo-pieczarkową” przygotowany przez Restaurację „Dębianka” w Nowej Dębie zwyciężył w konkursie kulinarnym „Złota łuska” na najlepszą potrawę z ryb słodkowodnych, organizowanym przez Lokalną Grupę Rybacką Puszczy Sandomierskiej.
Konkurs odbył się 3 lipca w Restauracji „Dębianka”, a jego celem było promowanie spożycia ryb słodkowodnych, w tym szczególnie zachęcanie lokalnych podmiotów do wprowadzenia w swojej ofercie dań z ryb słodkowodnych. Potrawy z ryb, pomimo wysokich walorów zdrowotnych i smakowych, stosunkowo rzadko pojawiają się w stałej ofercie punktów gastronomicznych.
Drugie miejsce w konkursie zdobył „Zajazd nad Łęgiem” z Przyszowa-Rudy z ciekawą potrawą „Leszcz w szpinaku”. Trzecie miejsce przypadło także Restauracji „Dębianka” z Nowej Dęby za niezwykle widowiskowego „Faszerowanego szczupaka”. Wyróżnienie zdobyło Stowarzyszenie „Sokół” z Baranowa Sandomierskiego za potrawę „Owocowa nutka pstrąga”.
Dania oceniała komisja w składzie: Zofia Kruk, wiceprezes LGR, Krystyna Warzecha, przedstawicielka sektora rybackiego i Piotr Pastuła, dyrektor Biura Lasowiackiej Grupy Działania.
Serdecznie dziękujemy wszystkim uczestnikom za udział oraz właścicielom Restauracji „Dębianka” za pomoc w organizacji Konkursu.
Marcin Flis
Dyrektor Biura LGR
Komentarze