Samorządowy Ośrodek Kultury zaprasza na czwarty poniedziałek kulinarny, który odbędzie się 16 stycznia 2017 r. o godz. 15:00 w sali kameralnej SOK. Będą to warsztaty dla dzieci w wieku szkolnym. Pod kierunkiem pań z zespołu "Cyganianki” młodzi adepci sztuki kulinarnej przygotują CHRUŚCIKI i AMONIACZKI. Wybrane przepisy pochodzą z książki "Kuchnia lasowiacka” i od mieszkańców regionu. Warsztaty pomogą odkryć, jak wielką radość może przynieść codzienne przygotowanie posiłków oraz rozwiną ukryte talenty kulinarne.
„Poniedziałki kulinarne” to cykl spotkań popularyzujących kuchnię Lasowiaków. W trakcie wydarzenia omawiane będą przygotowywane potrawy, przypomniane zostaną tradycje związane z nimi oraz ich historia. Uczestnicy zapoznają się z recepturą ich przygotowania krok po kroku, z naciskiem na najistotniejsze szczegóły by potrawa zachowała smak i aromat. Użyte zostaną takie same przepisy, jakich używały nasze babcie. A to wszystko z pokazem przygotowania potrawy – bohatera spotkania – na żywo.
Wykorzystane przepisy kulinarne pochodzą z książki „Kuchnia Lasowiacka” wydanej przez Stowarzyszenie „Lasowiacka Grupa Działania”, Nowodębskie Towarzystwo Społeczno-Kulturalne i Samorządowy Ośrodek Kultury w Nowej Dębie. Zapewniamy aromatyczną i serdeczną atmosferę! Na następny pokaz zapraszamy 20 lutego 2017 r.