Samorządowy Ośrodek Kultury w Nowej Dębie serdecznie zaprasza na kolejny poniedziałek kulinarny, który odbędzie się 20 listopada 2017 r. o godz. 16:00 w sali kameralnej SOK. Gospodynie z zespołu "Cyganianki”, działającego w CKL w Cyganach, przygotują chopcie lasowiackie z kaszy jaglanej i grzybów oraz pasztet z warzyw – tradycyjne potrawy z naszego regionu.
„Poniedziałki kulinarne” to cykl spotkań popularyzujących kuchnię Lasowiaków. W trakcie wydarzenia omawiane będą przygotowywane potrawy, przypomniane zostaną tradycje związane z nimi oraz ich historia. Uczestnicy zapoznają się z recepturą ich przygotowania krok po kroku, z naciskiem na najistotniejsze szczegóły by potrawa zachowała smak i aromat. Użyte zostaną takie same przepisy, jakich używały nasze babcie. A to wszystko z pokazem przygotowania potrawy – bohatera spotkania – na żywo.Wykorzystane przepisy kulinarne pochodzą z książki „Kuchnia Lasowiacka” wydanej przez Stowarzyszenie „Lasowiacka Grupa Działania”, Nowodębskie Towarzystwo Społeczno-Kulturalne i Samorządowy Ośrodek Kultury w Nowej Dębie.
Zapewniamy aromatyczną i serdeczną atmosferę!